Składniki ciasta:
12 łyżek cukru
15 kopiatych łyżek mąki
4 łyżki kakao
1 roztopiona kostka masła (200 g)
1 szklanka mleka
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
duża garść rodzynek
4 jabłka
łyżeczka cynamonu
Składniki polewy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5-6 łyżek skondensowanego mleka
2 łyżki dżemu morelowego
Włączyć piekarnik (powinien się nagrzać do 170–180ºC). Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać rodzynki i obrane i pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Przełożyć do prostokątnej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, piec 35-40 min (z termoobiegiem krócej). Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Update: od J. i I. dostałam bardzo miłą recenzję i zdjęcie ciasta — niniejszym dziękuję i publikuję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz