19.4.07

Faszerowane pieczarki

Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 pory (białe i jasnozielone części)
1 serek ziołowy (np. Ostrowia, Almette)
1 jajko
10 dag drobno startego żółtego sera
bułka tarta
ew. mleko
oliwa lub olej
Vegeta, sól, papryka, pieprz ziołowy itp.

Przygotowanie:
Z pieczarek odkroić nóżki. Kapelusze zblanszować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Nóżki pieczarek i pory drobno posiekać i usmażyć, aby zmiękły. Wystudzić. Wymieszać w miseczce z serkiem i jajkiem. Dodać tartej bułki i mleko, gdyby było za gęste.
Do kapeluszy pieczarek wsypać przyprawy i wkładać łyżeczką farsz. Ułożyć w płaskim żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem z 1/2 szklanki wody z łyżką Vegety, posypać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku, ostatnie 10 min bez przykrycia, aby ser się zrumienił.

Brak komentarzy: