Składniki:
2 piersi kurczaka (pojedyncze filety)
2-3 łyżki mąki
1 średnie jabłko
1 niewielka cebula
sól, pieprz, oliwa do smażenia
0,2 l jasnego piwa
Przygotowanie:
Piersi kurze (pojedyncze filety) lekko rozbić tłuczkiem, lekko posolić, obtoczyć w mące. Obsmażyć z obu stron na oliwie, aż będą rumiane, najlepiej na dość głębokiej patelni z pokrywką.
Podczas smażenia obrać i pokroić w nieduże kawałki jabłko i cebulę (ja daję jedno jabłko i jedną małą cebulę na dwa filety). Zmniejszyć gaz, wrzucić do mięsa jabłka i cebule, posypać solą, pieprzem i majerankiem, chlupnąć piwa i dusić razem, na małym ogniu, jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając — aż jabłka zaczną się rozlatywać, a cebula trochę przyrumieni. Jeśli by wszystko odparowało, piwa można oczywiście dolać.
Dobre z młodymi ziemniakami albo ze świeżym chlebem z masłem. I z resztą piwa rzecz jasna ;)
Wariacja wykwintniejsza, trochę francuska w klimacie: piwo zastąpić półwytrawnym białym winem, majeranek tymiankiem i białym pieprzem. Podawać oczywiście z bagietką.
Wariacja lekko egzotyczna: zamiast pieprzu i majeranku dodać kumin (kmin rzymski) i imbir, najlepiej świeżo tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz