19.4.07

Krem łososiowy z curry

Pyszna, gęsta, pikantna, sycąca i rozgrzewająca zupa. Szybko się robi i może służyć za cały obiad albo za gorącą kolację.

Składniki:
4 nieduże filety z białej ryby, mogą być mrożone
50 g wędzonego łososia (może być w kawałkach, tzw. sałatkowy)
2 łyżki pasty curry lub półtorej łyżki curry w proszku
2 kostki przyprawy Knorra „smażona cebula”
1 zupka ziemniaczana typu „gorący kubek” albo trzy-cztery łyżki puree ziemniaczanego w proszku
1 kubek tłustej śmietany
ewentualnie sól do smaku

Przygotowanie:
Filety ugotować w ok. półtora litra wody, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy zdjąć garnek z ognia i zmiksować (niezbyt dokładnie). Postawić z powrotem na ogniu, dodać łososia (pokrojonego w raczej drobne kawałki) i pozostałe dodatki oprócz śmietany, zamieszać i pogotować jeszcze jakieś 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Podawać z grzankami albo ze świeżą bagietką i białym wytrawnym.

Uwaga: powyższy przepis to wariant leniwo-ekspresowy, zamiast zupki ziemniaczanej albo puree i kostki Knorra należałoby oczywiście dodać „prawdziwe” ziemniaki i cebulę — trzeba je wtedy gotować od początku razem z rybą.

Brak komentarzy: