24.8.07

Wytrawna konfitura z aronii

Składniki:
ok. 1,5 kg owoców aronii
0,5 kg cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 grejpfrut
1 cytryna
pół szklanki wódki lub spirytusu



Przygotowanie:
Aronię umyć, cytrusy obrać ze skórki, usunąć włókna i podzielić na małe cząstki. Wymieszać i wsypać do dużego płaskiego naczynia do zapiekania. Posypać cukrem waniliowym, cukrem i przyprawą do piernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150ºC i zapiekać — bez mieszania! — przez mniej więcej 3 godziny (aż zdecydowanie zgęstnieje). Wyjąć z piekarnika, wymieszać z wódką i przełożyć gorące do czystych, suchych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Pyszna do zapiekanego camemberta, indyka, kaczki.

Brak komentarzy: