8.9.07

Pełnoziarniste bułeczki ziołowe

Składniki:
1/2 kg mąki pełnoziarnistej (ja użyłam akurat orkiszowej)
garść otrębów
kostka drożdży (100g)
1/3 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
po łyżce soli, kminku, ziół prowansalskich
około szklanki ciepłej wody
małe jajko do smarowania po wierzchu
jeszcze trochę ziół i sól gruboziarnista do posypywania


Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać z mlekiem, poczekać, aż zaczną rosnąć. Z mąki, oliwy, przypraw, drożdży z mlekiem i wody porządnie wyrobić ciasto (wody dodać tyle, ile się wgniecie — ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale nie powinno się kleić do rąk). Zrobić z ciasta kulę, odłożyć w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (u mnie wystarczyło niecałe 40 minut). Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 4–5 cm i pociąć go na prostokątne kawałki. Kłaść bułki na papierze do pieczenia (raczej rzadko — rosną!), posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać solą i ziołami. Piec w 180 stopniach przez mniej więcej 20 min (aż będą odpowiednio rumiane). Najlepsze chyba z samym masłem :)

Z tego samego ciasta można też lepić okrągłe bułeczki-kajzerki i wkładać do środka różne dobre rzeczy: pesto, pokrojone oliwki, fetę albo niebieskie sery.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

A do rozczynu nie używa się cukru? To pewnie głupie pytanie, ale wolę się upewnić.:)