30.6.13

Wegańskie muffiny z ciecierzycą i cukinią

Składniki
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
ok. 1/2 szklanki wody
1 nieduża cukinia
1 puszka ciecierzycy
2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
garść świeżych liści bazylii cytrynowej



Przygotowanie
Mąkę wymieszać w misce z orzechami, sodą, proszkiem i solą. Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, ciecierzycę odsączyć (zalewę zostawić) i zmiksować na mniej więcej gładką masę. Do mąki dodać olej i zalewę z ciecierzycy. Wymieszać i dodawać stopniowo wodę, tak żeby całość miała konsystencję dość gęstego jogurtu. Dodać startą cukinię i pastę z ciecierzycy, na końcu posiekane liście bazylii.

Piec w foremkach muffinowych ok. 25 min w temp. ok. 170°C bez termoobiegu (aż będą rumiane, a patyczek wbity w muffina będzie wychodził suchy.
Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek (mam typowe silikonowe foremki).


Następnym razem zamierzam dodać do masy zgnieciony ząbek czosnku i posypać muffiny sezamem.

Brak komentarzy: