Bezglutenowe, wegańskie, z niskim indeksem glikemicznym, da
się zrobić całkiem bez cukru. Wbrew pozorom nie są bardzo kokosowe.
Składniki
- 230 g mąki kokosowej (jak komuś nie zależy na bezglutenowości i niskim IG, to można dać zwykłą pszenną)
- 100 g mielonych migdałów
- 180 g oleju kokosowego
- szczypta soli
- dowolna substancja słodząca nadająca się do pieczenia (ja dałam dwie łyżki słodzika stewiowego w postaci proszku, ale może być dowolny inny słodzik, ksylitol, zwykły cukier — ilość trzeba dostosować do upodobań i słodkości; zwykłego cukru powinno być ok. 50‒70 g)
- 2 łyżki mleka roślinnego
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy
- cukier puder lub słodzik do posypania
Przygotowanie
Mąkę, migdały, sól i słodzik wymieszać w dużej misce, dodać aromat
lub cukier waniliowy, olej kokosowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto (będzie się
kruszyć). Rozgrzać piekarnik do 170°C (ja rozgrzewam z termoobiegiem, bo jest
szybciej, a na czas pieczenia termoobieg wyłączam). Z kulek wielkości orzecha
włoskiego lepić rożki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
(można ciasno, prawie nie rosną). Piec ok. 15 min, aż się ładnie zarumienią.
Wyjąć i gorące, jeszcze na blaszce, posypać cukrem pudrem albo słodzikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz