9.1.15

Wegańskie kruche ciastka migdałowo-kokosowe

Bezglutenowe, wegańskie, z niskim indeksem glikemicznym, da się zrobić całkiem bez cukru. Wbrew pozorom nie są bardzo kokosowe.

Składniki
  • 230 g mąki kokosowej (jak komuś nie zależy na bezglutenowości i niskim IG, to można dać zwykłą pszenną)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 180 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • dowolna substancja słodząca nadająca się do pieczenia (ja dałam dwie łyżki słodzika stewiowego w postaci proszku, ale może być dowolny inny słodzik, ksylitol, zwykły cukier —  ilość trzeba dostosować do upodobań i słodkości; zwykłego cukru powinno być ok. 5070 g)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • cukier puder lub słodzik do posypania



Przygotowanie

Mąkę, migdały, sól i słodzik wymieszać w dużej misce, dodać aromat lub cukier waniliowy, olej kokosowy i mleko roślinne. Zagnieść ciasto (będzie się kruszyć). Rozgrzać piekarnik do 170°C (ja rozgrzewam z termoobiegiem, bo jest szybciej, a na czas pieczenia termoobieg wyłączam). Z kulek wielkości orzecha włoskiego lepić rożki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ciasno, prawie nie rosną). Piec ok. 15 min, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć i gorące, jeszcze na blaszce, posypać cukrem pudrem albo słodzikiem.

Brak komentarzy: