Składniki
(product
placement: wszystko da się kupić w Biedronce)
1 opakowanie gotowego surowego ciasta francuskiego (prostokątnego,
niesłodkiego)
2 niezbyt duże cukinie
1 por
1 duży kubek gęstej śmietany (wystarczy 12%)
2 łyżki masła
3 jajka
200 g sera cheddar (albo innego żółtego o wyrazistym smaku)
4 plastry koziego sera twardego
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Prostokątne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem, formując
brzegi (ja mam naczynie o wymiarach ok. 30 × 20 cm i wysokości 4 cm, jedno
opakowanie ciasta wystarcza idealnie po przycięciu i sklejeniu). Naczynia nie trzeba niczym wcześniej smarować, ciasto francuskie jest tłuste samo w sobie, więc nie przywrze (wyjątkiem jest wersja light, pod ciasto light lepiej wysmarować naczynie masłem lub olejem). Ponakłuwać
widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoto (bez
termoobiegu, ok. 15 min). Nie przejmować się, jeśli spęcznieje, przyklepie się
później.
W tym czasie pokroić półtorej cukinii w grubszą kostkę,
pozostałe pół w cienkie plasterki. Jak cukinia ma ładną, cienką skórkę,
wystarczy ja umyć, nie trzeba obierać. Kostkę posolić, podsmażyć na łyżce masła
do miękkości (na małym ogniu). Plasterki odłożyć (pójdą na wierzch tarty).
Gdy cukinia się smaży, pokroić w półplasterki jasną część
pora. Zdjąć cukinię z patelni i przełożyć do miseczki, dodać na patelnię świeże
masło (drugą łyżkę), podsmażyć pora. Trzeba uważać, żeby nie rozgrzać patelni
za mocno, zwłaszcza jeśli masło jest nieklarowane, bo może się spalić.
Wyjąć naczynie z podpieczonym spodem tarty z piekarnika, przestudzić
kilka minut. Nie trzeba wyłączać piekarnika, jeszcze się przyda.
W tym czasie zetrzeć cheddar na tarce z grubymi oczkami.
Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, doprawić do smaku (sól, biały
pieprz, zioła dowolne). Ser kozi pokroić w cienkie paski (ok. 1 cm szerokości).
Na spodzie z ciasta rozłożyć równo podsmażoną cukinię, pora, na tym paski
koziego sera. Zalać sosem ze śmietany, jajek i tartego cheddara. Na wierzchu ułożyć
cienkie plastry cukinii, delikatnie posypać solą i słodką papryką.
Zapiekać całość około 30–40 min (bez termoobiegu), aż masa się zetnie i będzie rumiana.
Zapiekać całość około 30–40 min (bez termoobiegu), aż masa się zetnie i będzie rumiana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz