28.11.16

Tarta z cukinią, porem i serem

Składniki 
(product placement: wszystko da się kupić w Biedronce)

1 opakowanie gotowego surowego ciasta francuskiego (prostokątnego, niesłodkiego)
2 niezbyt duże cukinie
1 por
1 duży kubek gęstej śmietany (wystarczy 12%)
2 łyżki masła
3 jajka
200 g sera cheddar (albo innego żółtego o wyrazistym smaku)
4 plastry koziego sera twardego
sól, pieprz

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Prostokątne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem, formując brzegi (ja mam naczynie o wymiarach ok. 30 × 20 cm i wysokości 4 cm, jedno opakowanie ciasta wystarcza idealnie po przycięciu i sklejeniu). Naczynia nie trzeba niczym wcześniej smarować, ciasto francuskie jest tłuste samo w sobie, więc nie przywrze (wyjątkiem jest wersja light, pod ciasto light lepiej wysmarować naczynie masłem lub olejem). Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoto (bez termoobiegu, ok. 15 min). Nie przejmować się, jeśli spęcznieje, przyklepie się później.

W tym czasie pokroić półtorej cukinii w grubszą kostkę, pozostałe pół w cienkie plasterki. Jak cukinia ma ładną, cienką skórkę, wystarczy ja umyć, nie trzeba obierać. Kostkę posolić, podsmażyć na łyżce masła do miękkości (na małym ogniu). Plasterki odłożyć (pójdą na wierzch tarty).

Gdy cukinia się smaży, pokroić w półplasterki jasną część pora. Zdjąć cukinię z patelni i przełożyć do miseczki, dodać na patelnię świeże masło (drugą łyżkę), podsmażyć pora. Trzeba uważać, żeby nie rozgrzać patelni za mocno, zwłaszcza jeśli masło jest nieklarowane, bo może się spalić.

Wyjąć naczynie z podpieczonym spodem tarty z piekarnika, przestudzić kilka minut. Nie trzeba wyłączać piekarnika, jeszcze się przyda.

W tym czasie zetrzeć cheddar na tarce z grubymi oczkami. Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać starty ser, doprawić do smaku (sól, biały pieprz, zioła dowolne). Ser kozi pokroić w cienkie paski (ok. 1 cm szerokości). Na spodzie z ciasta rozłożyć równo podsmażoną cukinię, pora, na tym paski koziego sera. Zalać sosem ze śmietany, jajek i tartego cheddara. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry cukinii, delikatnie posypać solą i słodką papryką.

Zapiekać całość około 30–40 min (bez termoobiegu), aż masa się zetnie i będzie rumiana.


Brak komentarzy: