3-4 nieduże cukinie (są znacznie smaczniejsze od większych)
4 jajka
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3-4 łyżki tartego parmezanu (może być inny twardy ser o wyrazistym smaku)
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cukinie obrać (niekoniecznie, jeśli nie mają grubej skórki, wystarczy odkroić końce), pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oliwie razem z drobno posiekanym lub rozgniecionym czosnkiem. Wystudzić. Jajka wbić do sporej miski, rozmieszać, dodać parmezan, bułkę tartą, bazylię i cukinię z czosnkiem. Wymieszać, doprawić. Przełożyć do średniej wielkości formy do zapiekanek, wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zapiekać przez 25–30 minut.
Dobre z białym wytrawnym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz