27.1.08

Zimowa zupa ziemniaczana

Składniki:
2-3 kurze skrzydełka
około 1,5 kg ziemniaków
1-2 cebule
kilka ząbków czosnku
pieprz, sól, majeranek, gałka muszkatołowa, curry, kardamon, ziele angielskie, liście laurowe
średni pojemnik gęstej śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i w miarę drobno pokroić, czosnek obrać z suchych łupinek. Razem ze skrzydełkami, liśćmi laurowymi i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego ugotować w takiej ilości wody, żeby jej było parę centymetrów ponad produktami stałymi. Dodać soli (sporo), pieprzu. Jak kto nieortodoksyjny, może też dać kostkę rosołową albo wegety (soli wtedy oczywiście należy dać odpowiednio mniej). Kiedy ziemniaki będą bardzo miękkie, wyjąć skrzydełka i liście laurowe, resztę zmiksować na gładką masę. Doprawić porządnie majerankiem, gałką, curry, kardamonem, jeszcze chwilę pogotować, wymieszać ze śmietaną.

Można podać z grzankami — albo takimi pokrojonymi w kostkę, podsmażonymi na patelni i posypanymi ziołami, albo takimi w całości, z masłem czosnkowym i żółtym serem.

Bardzo niemontignac, wiem. Pewnie dlatego takie dobre.

Brak komentarzy: