13.6.08

Zupa krem z cukinii

Składniki:

1 duża cukinia
3 niewielkie ziemniaki
3 ząbki czosnku
½ litra bulionu (w wersji nieszlachetnej może być z kostki, w wersji wege - z jarzyn)
1 łyżka masła
2-3 czubate łyżki serka Almette śmietankowego lub ziołowego (lub innego podobnego)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cukinię, ziemniaki i czosnek obrać i pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu rozpuścić masło, wsypać pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć. Dodać wodę lub bulion, gotować aż ziemniaki zmiękną a cukinia zacznie się rozłazić — wtedy dorzucić serek, zamieszać. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Podawać z płatkami migdałów uprażonymi z solą lub grzankami. Można też posypać parmezanem lub innym tartym serem albo zieloną pietruszką.

Brak komentarzy: