18.2.09

Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków

Potrawa prawdziwie kryzysowa, czyli w obecnej chwili jak znalazł ;)
Proporcje na dwie bardzo lub trzy niezbyt głodne osoby.

Składniki:
4 duże ziemniaki
ok. 400 g kaszanki
1 duża cebula (jak ktoś lubi, to może być więcej)
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki śmietany
1 łyżka oliwy
trochę drobno tartego żółtego sera (mniej więcej 3 niezbyt czubate łyżki)
sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Nastawić piekarnik (ja zapiekałam ok. pół godziny w 180 stopniach). Kaszanki obrać ze skórek i też pokroić w plastry, najlepiej ukośnie. Cebulę przekroić na pół wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki.

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i układać kolejno rządki plastrów ziemniaków, cebuli i kaszanki (mają zachodzić na siebie, tak jak dachówki). Mleko wymieszać z jajkiem, śmietaną, tartym serem i przyprawami (jeśli ziemniaki były gotowane bez soli, trzeba ten sos przesolić - ziemniaki i tak wypiją mleko z solą i wszystko będzie ok). Zalać sosem ziemniaki, kaszankę i cebulę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż się ładnie przyrumieni.

Dobre z piwem albo zsiadłym mlekiem.

Brak komentarzy: