4.11.09

Szynka pieczona w musztardzie i miodzie

Składniki:
- spory kawałek szynki wieprzowej (taka kulka, mniej więcej kilogram) — nie musi być szczególnie chudy, do pieczenia w ogóle nie daje się tłuszczu
- musztarda
- 1 spora cebula
- 2 łyżki miodu
- sól, zioła prowansalskie, ziele angielskie (tak z 10 kulek)

Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i ziołami, włożyć do zamkniętego pojemnika i potrzymać w lodówce co najmniej parę godzin — ja trzymałam ponad dobę, ale głównie dlatego, że czekałam z pieczeniem do wieczora, bo w nocy mamy tańszy prąd ;)

Cebulę pokroić w plastry. Przygotować zalewę: miód wymieszać z łyżką musztardy, łyżeczką soli, zielem angielskim i paroma łyżkami gorącej wody (gorącej dlatego, żeby się łatwiej rozpuszczało). Na dno rękawa lub worka do pieczenia wsadzić pokrojoną cebulę, wlać zalewę. Mięso posmarować ze wszystkich stron musztardą (dość szczodrze), wsadzić do rękawa lub worka, zamknąć szczelnie.
Piec jakieś 3 godziny w temperaturze ok. 130‒140ºC, przed pokrojeniem schłodzić.

Wychodzi bardzo krucha, miód, musztarda i cebula delikatnie, pikantnie-słodko przełamują smak mięsa. Świetna na ciepło jako danie obiadowe lub kolacja, a także na zimno, jako wędlina do pieczywa (...ale po co chleb, Króliku?).

10 komentarzy:

sistermoon pisze...

jesli szynka ma na gorze tluszcz, to polecam go pokroic w szachownice i ponakluwac gozdzikami, a do marynaty musztardowo - miodowej dosypac cynamonu i brazowego cukru :-)

To taka wariacja bozonarodzeniowa, efekt fantastyczny :-)

Anonimowy pisze...

Polecam przepis. Szynka wyszła pyszna. Warto piec przez 3 godziny i poczekać na efekt końcowy. Pozdrawiam Ewa

Anonimowy pisze...

A czy szynkę smaruje się tylko musztardą, czy tą musztardą z miodem?

evva pisze...

Tylko musztardą.

Anonimowy pisze...

Właśnie włożyłam (szynkę oczywiście). Boję się czy rzeczywiście te trzy godziny to nie za długo? Mam nadzieję,że nie wyjdzie z tego jakieś twarde kopyto:(.

Anonimowy pisze...

O rety! Ta szynka okazała się super smakowita i mało tego była mięciusieńka i przepyszna;) a nie jakieś tam "twarde kopyto"

BobsleyKchef pisze...

Wyszło pysznie naprawdę ;] tylko ja piekłem to razem ze schabem obficie posypałem ziołami prowansalskimi i posmarowałem obfice wymieszanym razem miodem solą musztardą zielem angielskim - kolor cudowny i smak przepyszny :) co więcej na dnie rękawa duża ilość przepysznego sosy z duszoną cebulą który jutro posłuży mi gdy będę piekł indora :) super przepis pozdrawiam xD

Boom pisze...

Jest pyszna ! próbowałam jej już kilka razy i za każdym razem wychodzi znakomita :)

Anonimowy pisze...

Przepyszna! Następnego dnia wspaniale smakowała jako wędlina na kanapkę. Będę wracać do tego przepisu !

Anonimowy pisze...

Czy zamiast rękawa można użyć naczynia żaroodpornego?