6.10.11

Czekoladowe muffiny z gruszkami

Składniki

250 g mąki
3 czubate łyżki kakao
120 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
2 jajka
300 ml śmietany 12%
50 g roztopionego masła
50 ml oleju
1 duża lub 2 mniejsze twarde gruszki
1 tabliczka gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Czekoladę pokroić na małe kawałki, gruszki obrać i również pokroić. Składniki suche wymieszać w jednej misce, składniki mokre — w drugiej. Połączyć, wymieszać (nie musi być dokładnie), na końcu dodać pokrojone gruszki i czekoladę. Piec około 20 minut w 170ºC z termoobiegiem. Z ww. składników wyszło 15 muffinów z moich serduszkowych foremek, co odpowiada mniej więcej 12 muffinom z foremek standardowych.

Są bardzo czekoladowe, wilgotne i niezbyt słodkie.

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mniam mniam MNIAM!

jolanta szyndlarewicz pisze...

jak czekoladowe, wilgotne i niezbyt słodkie to dla mnie:)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ! Pyszne!!! Ale proponuje troszkę mniej soli dodać :) Tylko szczyptę :)))

vegan-muffin pisze...

Pięknie wyglądają :D Zwykle robię własnie z podobnego przepisu :)z zapraszam i czekam na opinię :D http://nymuffin.blogspot.com/ Pozdrawiam NY MUFFIN <3 <3