7.4.12

Mazurek, który nie jest twardy, plastikowy, żółtozielony i ze sklepu


W odpowiedzi na rozliczne prośby publikuję. Zaznaczę jeszcze, że ten model mazurka smakuje absolutnie wszystkim (ewentualnie wszyscy konsumujący wykazywali się nadgorliwością w chwaleniu, żeby mi nie było PRZYKRO, ale to by znaczyło, że sięgali po kolejne kawałki również z czystej uprzejmości).

Bazą mazurka jest spód z kruchego ciasta, przygotowany tak samo jak spód do tarty. Uwaga: do ciasta na mazurek kajmakowy nie daję w ogóle cukru, bo masa kajmakowa jest już straszliwie słodka z natury, a ja fanką słodkości jestem, ale nie aż tak. W przypadku innych mas można zrobić ciasto lekko słodkie.

Jeśli chodzi o masy mazurkowe:

  1. Kajmakowa. Klasyk. Powstaje przez gotowanie w wodzie, przez minimum dwie godziny,(nieotwartej) puszki z mlekiem skondensowanym słodzonym. Trzeba wziąć garnek taki, żeby puszka się w nim zmieściła, nalać tyle wody, aby puszkę przykryło i gotować na bardzo małym ogniu. Ma tak pyrkać jak rosół ;) Nie trzeba tego fanatycznie pilnować, ale warto co jakiś czas dolewać wody, żeby puszka była przykryta. Urban legends mówią o wybuchach puszek, ale ja robię w ten sposób od lat i nigdy nic złego się nie wydarzyło. Po dwóch lub trzech godzinach puszkę należy ostudzić (nie musi być zimna, chodzi tylko o to, żeby się nie poparzyć przy otwieraniu), otworzyć, zamieszać zawartość i już.
    Uwaga: w handlu bywają gotowe masy kajmakowe w puszkach, o różnych smakach. Odradzam, paskudne.

  1. Czekoladowo-kajmakowa. Standardowa puszka mleka skondensowanego wystarcza na dwa średniej wielkości mazurki (np. z tortownicy o średnicy 25 cm), można więc jeden zrobić z kajmakiem, a do drugiej połowy masy dodać połamaną na kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady (jeśli kajmak jest jeszcze ciepły, czekolada się ładnie rozpuści; jeśli już nie, trzeba całość lekko podgrzać w rondelku).

  1. Czekoladowa. Tabliczkę czekolady stopić na małym ogniu z dwiema-trzema łyżkami dobrej, tłustej śmietany.

  1. Czekoladowo-żurawinowa. Do masy czekoladowej z punktu 2 lub 3 dodać pół szklanki drobno posiekanej suszonej żurawiny.

  1. Czekoladowo-kokosowa. Jak wyżej, ale żurawinę zastąpić wiórkami kokosowymi.

  1. Kawowo-kajmakowa. Do połowy puszki masy kajmakowej dodać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub dwie łyżki bardzo mocnego espresso.


Wszystkie powyższe masy nakłada się na upieczone i przestudzone spody. Przed nałożeniem masy można spód cienko posmarować np. powidłami albo konfiturą z pigwy (czyli czymś raczej niezbyt słodkim). Wierzch można udekorować dowolnie, u nas zwykle są to migdały i orzechy, jak widać na obrazku.



1 komentarz:

asieja pisze...

pięknych
Świąt życzę
oprószonych cukrem pudrem