Twórczo rozwinęłam tradycyjny przepis rodzinny i uważam, że
wyszło doskonale.
Składniki
ok. ½ kg wątróbki drobiowej
ok. ½ kg dość przerośniętej karkówki (w oryginale był surowy
boczek)
1 duża lub dwie małe cebule (obrane)
parę suszonych grzybów
2‒3 ząbki czosnku (obrane)
1 niekoniecznie świeża mała bułka pszenna
2 jajka
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
słodka papryka
Przygotowanie
Mięso ugotować z cebulą, czosnkiem, grzybami, zielem
angielskim i liśćmi laurowymi w małej ilości wody na półmiękko (może być w szybkowarze, ja nie mam, więc gotuję w zwykłym garnku pod przykryciem). Wyjąć wszystko z wywaru
(liście laurowe wywalić, ziele angielskie można zostawić), nieco ostudzić, w
tym czasie namoczyć w wywarze bułkę. Zemleć w malakserze lub mikserem, dodając
dwa jajka (surowe) i namoczoną bułkę. Doprawić do smaku i wmieszać żurawinę. Pozostały wywar można wykorzystać jako bazę do dowolnej zupy albo dać psu (jest niesłony). Pies lubi.
Gotową masę przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w ok.160 st . C przez co najmniej
godzinę, aż będzie rumiany z wierzchu.
Jest plan, żeby następnym razem dodać gałkę muszkatołową i orzechy włoskie.
Gotową masę przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w ok.
Jest plan, żeby następnym razem dodać gałkę muszkatołową i orzechy włoskie.
1 komentarz:
Dzięki! :)
Prześlij komentarz