22.12.13

Pasztet z żurawiną

Twórczo rozwinęłam tradycyjny przepis rodzinny i uważam, że wyszło doskonale.

Składniki
ok. ½ kg wątróbki drobiowej
ok. ½ kg dość przerośniętej karkówki (w oryginale był surowy boczek)
1 duża lub dwie małe cebule (obrane)
parę suszonych grzybów
2‒3 ząbki czosnku (obrane)
50 g suszonej żurawiny (zwykłej paczkowanej, takiej z cukrem)
1 niekoniecznie świeża mała bułka pszenna
2 jajka
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie

Mięso ugotować z cebulą, czosnkiem, grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi w małej ilości wody na półmiękko (może być w szybkowarze, ja nie mam, więc gotuję w zwykłym garnku pod przykryciem). Wyjąć wszystko z wywaru (liście laurowe wywalić, ziele angielskie można zostawić), nieco ostudzić, w tym czasie namoczyć w wywarze bułkę. Zemleć w malakserze lub mikserem, dodając dwa jajka (surowe) i namoczoną bułkę. Doprawić do smaku i wmieszać żurawinę. Pozostały wywar można wykorzystać jako bazę do dowolnej zupy albo dać psu (jest niesłony). Pies lubi.

Gotową masę przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w ok. 160 st. C przez co najmniej godzinę, aż będzie rumiany z wierzchu.

Jest plan, żeby następnym razem dodać gałkę muszkatołową i orzechy włoskie.

1 komentarz:

Erwen pisze...

Dzięki! :)