3.4.14

Sałatka z kozim serem i gruszkami

Składniki
duża garść liści roszponki
ok. 30 g miękkiego koziego sera
1 mała gruszka
garść orzechów włoskich
2 łyżki gruszek w karmelu
2 łyżki balsamico
parę gałązek świeżego tymianku


Przygotowanie
Banalnie: roszponkę ułożyć na talerzu, na niej pokrojoną gruszkę, pokrojony ser (ja użyłam miękkiego twarogopodobnego z białą pleśnią, ale twardy też by dał radę), uprażone orzechy (parę minut na małym ogniu na patelni teflonowej, trzeba często mieszać). Gruszki w karmelu* wymieszać z balsamico, polać sosem sałatkę, na wierzchu rozsypać listki tymianku.

Dodatki też w sumie wystarczą banalne, bagietka i białe wino (mnie by pasowało pinot grigio albo białe grenache, ale z winem jak z literaturą, co kto lubi).

*Gruszki w karmelu robię mniej więcej tak (pomijając bitą śmietanę rzecz jasna), tylko smażę karmel na bardziej brązowo i gorące przekładam do wyparzonych słoików, wtedy nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować. Niektórzy domownicy traktują je jak dżem, ale moim zdaniem najlepsze są jako dodatek do sera (koziego, cheddara) albo mięsa.

Brak komentarzy: