Ściągałam stąd.
Składniki
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1/3 szklanki komosy ryżowej (w większości sklepów nazywa się z angielska, quinoa)
1 bardzo duży mięsisty pomidor (najlepiej malinowy)
1 mała cukinia
sól, pieprz
czerwona masala (albo dowolna inna wyrazista mieszanka
przypraw, z jakąś mieszanką grillową też wyjdzie dobre)
oliwa
woda
Opcjonalnie
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki mąki z ciecierzycy
papryczki jalapeno
natka pietruszki albo inne świeże zioła
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do ok. 190°C . Ceramiczne naczynie do
zapiekania wysmarować oliwą. Cebulę drobno posiekać, rozłożyć na dnie naczynia,
lekko posolić, posypać masalą. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozłożyć na
cebuli. Pomidora pokroić w cienkie plastry, połowę plastrów rozłożyć w
naczyniu. Na tym rozłożyć w miarę równo ciecierzycę, potem komosę (tylko
przepłukaną, bez gotowania). Znów posypać masalą. Dodać kolejną warstwę
plastrów pomidora i warstwę ok. 5-milimetrowych plastrów cukinii. Posolić raz
jeszcze, spryskać oliwą (można pomazać pędzlem albo łyżką). Ostrożnie wlać wodę
— tylko tyle, żeby było ją widać, nie powinno pływać. U mnie weszło jakieś 2/3
szklanki. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, piec przez około
40 minut. Później zdjąć folię, (opcja) zalać mlekiem roślinnym wymieszanym
z mąką z ciecierzycy i solą (koniec opcji), potem zapiekać jeszcze
10 minut, żeby się przyrumieniło.
Podawać ze świeżymi ziołami albo pokrojonymi papryczkami.
Podawać ze świeżymi ziołami albo pokrojonymi papryczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz