28.9.14

Wegańska zapiekanka z komosy ryżowej z ciecierzycą i pomidorami

Ściągałam stąd.

Składniki
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1/3 szklanki komosy ryżowej (w większości sklepów nazywa się z angielska, quinoa)
1 bardzo duży mięsisty pomidor (najlepiej malinowy)
1 mała cukinia
sól, pieprz
czerwona masala (albo dowolna inna wyrazista mieszanka przypraw, z jakąś mieszanką grillową też wyjdzie dobre)
oliwa
woda

Opcjonalnie
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki mąki z ciecierzycy
papryczki jalapeno
natka pietruszki albo inne świeże zioła


Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do ok. 190°C. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Cebulę drobno posiekać, rozłożyć na dnie naczynia, lekko posolić, posypać masalą. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozłożyć na cebuli. Pomidora pokroić w cienkie plastry, połowę plastrów rozłożyć w naczyniu. Na tym rozłożyć w miarę równo ciecierzycę, potem komosę (tylko przepłukaną, bez gotowania). Znów posypać masalą. Dodać kolejną warstwę plastrów pomidora i warstwę ok. 5-milimetrowych plastrów cukinii. Posolić raz jeszcze, spryskać oliwą (można pomazać pędzlem albo łyżką). Ostrożnie wlać wodę — tylko tyle, żeby było ją widać, nie powinno pływać. U mnie weszło jakieś 2/3 szklanki. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, piec przez około 40 minut. Później zdjąć folię, (opcja) zalać mlekiem roślinnym wymieszanym z mąką z ciecierzycy i solą (koniec opcji), potem zapiekać jeszcze 10 minut, żeby się przyrumieniło.

Podawać ze świeżymi ziołami albo pokrojonymi papryczkami.

Brak komentarzy: