28.9.14

Prosta i szybka zupa dyniowo-kokosowa z zielonym curry

Składniki
pół niedużej dyni, np. hokkaido
mała puszka mleka kokosowego (ja dałam light)
woda
sól
trochę zielonej pasty curry (moja jest piekielnie ostra, więc dałam tylko pół łyżeczki, ale może być więcej)
kilka łyżek pestek dyni (obranych)
oliwa z oliwek (lub dowolna inna, może być też olej kokosowy)


Przygotowanie

Dynię obrać (wyjąć flaczki, obrać ze skórki) i  pokroić na nieduże kawałki. Wrzucić do większego garnka, dolać wody (tyle, żeby nie przykryła dyni do końca), dodać płaską łyżkę soli i łyżkę oliwy. Przykryć, ugotować do miękkości (powinno wystarczyć 10 minut). Dodać mleko kokosowe i curry, zmiksować, ewentualnie dosolić. Pestki dyni uprażyć z solą na suchej patelni i posypać nimi zupę przed podaniem. Dobre z grzankami skropionymi oliwą.

4 komentarze:

Monika Matysiak pisze...

Świetna, sycąca, aromatyczna.Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na najlepszą jesienno-zimową zupę: http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html. Skoro konkurs to oczywiście i nagrody ;) Pozdrawiam !

Magdalena Kuchaja pisze...

co tu dużo mówić... pyszna!

Rebeka Luks pisze...

Zupa dyniowa <3 Nigdy nie robiłam z mleczkiem kokosowym. Muszę wypróbować.

gin pisze...

Lubię takie, lekko ostre, słoneczne :) Pyszności :)