26.7.15

Tarta z porzeczkami i bezą

Składniki

200 g mąki
100 g masła
2 duże jajka
1 łyżka śmietany (można zastąpić mlekiem lub wodą)
do 8 łyżek cukru pudru
szczypta soli
4 łyżki mąki ziemniaczanej
500 g porzeczek (ja dałam czarne i czerwone, czarnych więcej)

Tarta z porzeczkami i bezą

Przygotowanie

Z mąki, masła, 2 żółtek (białka odłożyć), 2 łyżek cukru pudru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest za kruche i nie chce się skleić, dodać śmietanę lub wodę (dużo zależy od rodzaju i wilgotności mąki). Wylepić ciastem formę do tarty (ja mam okrągłą, 28 cm średnicy), formując ok. 2 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem (żeby się nie podniosło podczas pieczenia) i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C, wstawić zimne ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15–20 minut, aż będzie złote. Wyjąć, trochę przestudzić.

Porzeczki obrać, umyć, wymieszać z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1–3 łyżkami cukru pudru (zależy, jak bardzo kwaśne są porzeczki i jak bardzo słodkie ma wyjść docelowo).

Białka ubić; kiedy będą sztywne, dodać szczyptę soli i potem — nadal ubijając — dodawać stopniowo resztę cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej.

Porzeczki wyłożyć na spód z ciasta, przykryć pianą z białek. Piec przez 25 minut w 170°C, a potem obniżyć temperaturę do 70°C, włączyć termoobieg i suszyć bezę przez kolejne 45 minut.
Jeśli gotowe ciasto zostanie potem w otwartym piekarniku, beza będzie bardziej krucha; jeśli się je wyjmie i przykryje ściereczką, beza będzie miększa i pojawią się na niej krople karmelu.

1 komentarz:

gin pisze...

Porzeczki i beza to połączenie doskonałe, pycha!