Składniki
2 nieduże bakłażany
kawałek dyni piżmowej (mniej więcej 1/3 małej)
1 większa marchewka
1 puszka mleka kokosowego (400 ml; ja dałam light)
1 łyżka czerwonej pasty curry (jak się ma łagodną, można
więcej)
2 łyżki oleju
sól
Opcjonalnie:
sproszkowane curry i zielenina do posypania (tu lubczyk, może być też pietruszka
lub kolendra)
pieczywo lub ryż
Przygotowanie
Bakłażany pokroić na plastry (10‒15 mm) wzdłuż, rozłożyć, posypać solą z obu
stron, odstawić na 15 minut. Marchewkę i dynię obrać ze skórki, pokroić w
cienkie plasterki (marchewkę) i grube słupki (dynię). Na dużej głębokiej patelni
z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i dynię, posolić, lekko podsmażyć,
co jakiś czas mieszając. Można dolać trochę wody, żeby się nie przypaliło
(zależy, ile wody wyjdzie z warzyw).
Bakłażany opłukać z soku, który puściły pod wpływem wody, pokroić w długie
słupki, dorzucić do warzyw na patelni, wymieszać. Po 2‒3 minutach wlać mleko kokosowe i dodać pastę curry, wymieszać,
zmniejszyć ogień, przykryć, dusić jakieś 15 minut, mieszając od czasu do
czasu.
Przed
podaniem można posypać zieleniną i sproszkowanym curry.
Dobre samo
albo z ryżem lub chlebkiem naan.
1 komentarz:
dynia to moje warzywo nr 1!! pycha!
zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Prześlij komentarz